Geleerde lessen Veldlab TAM-IMRO omgevingsplan

Tijdens de veldlabs van 21 juni, 30 augustus en 13 september gingen deelnemers van verschillende gemeenten en hun leveranciers aan de slag met de techniek bij het opstellen en publiceren van eenduidige TAM-IMRO plannen. Het TAM-omgevingsplan en de keuzes die je als bevoegd gezag daarvoor moet maken, stond centraal.   

In het veldlab is een aantal lessen naar voren gekomen die we graag delen:  

  • Technisch is het TAM-IMRO omgevingsplan gemaakt met de techniek van het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO), maar tegelijkertijd is het wel deel van het omgevingsplan in STOP/TPOD.  
  • TAM-IMRO is maar tijdelijk beschikbaar en is eenmalig verlengd voor het omgevingsplan.  Door de verlenging van de inzet geldt dat de procedure van het omgevingsplan, waarvan het ontwerp uiterlijk 31 december 2025 ter inzage is gelegd, na 1 januari 2026 afgemaakt kan worden met de betreffende TAM.
  • Uiteindelijk moet je ook een TAM-IMRO omgevingsplan omzetten naar STOP/TPOD via een wijziging van het omgevingsplan. Het TAM-IMRO omgevingsplan dient uiterlijk 31 december 2031 zijn omgezet naar STOP/TPOD. Dit vloeit voort uit de wetgeving ten aanzien van de overgangstermijnen, maar zal in het Besluit elektronische publicaties worden verduidelijkt. Het uiteindelijk omzetten is noodzakelijk om tot één digitale geconsolideerde regeling te komen. 
  • TAM-IMRO omgevingsplannen kunnen het beste eenduidig zijn, zodat de overgang naar het definitieve omgevingsplan in STOP/TPOD soepeler verloopt.   
  • Bij het opstellen van een TAM-IMRO omgevingsplan is het handig om de kernvereisten van VNG als leidraad te gebruiken.  
  • TAM-IMRO kun je flexibel inzetten voor het maken van verschillende gebiedsaanduidingen. Daarvoor gebruik je ‘overige zones’. Het nadeel is dat deze aanduidingen in de weergave op de kaart allemaal grijs worden, waardoor ze lastig te onderscheiden zijn.  
  • Annoteren is niet mogelijk in een TAM-IMRO omgevingsplan  

 

 

 

Updates per e-mail ontvangen?