Iedere gemeente heeft een omgevingsplan dat, voor zover het in de DSO-viewer Regels op de kaart te raadplegen is, bestaat uit:
- het omgevingsplan van rechtswege, bestaande uit alle ruimtelijke plannen van artikel 4.6 Invoeringswet Omgevingswet (bestemmingsplan, wijzigingsplan, voorbereidingsbesluit, inpassingsplan etc, hierna samen ruimtelijke plannen genoemd);
- het STOP/TPOD-deel van het omgevingsplan, bestaande uit de bruidsschatregels en het permanente deel van het omgevingsplan.
Gedurende de overgangsfase voor het omgevingsplan vervangt de gemeente geleidelijk de ruimtelijke plannen door regels in het permanente deel van het omgevingsplan. Met name bij gebiedsontwikkelingen zullen daarbij delen van ruimtelijke plannen vervallen: voor het gebied van de gebiedsontwikkeling vervalt het bestemmingsplan, maar voor de rest van het plangebied blijft het bestemmingsplan nog wel gelden. Het is technisch niet mogelijk om stukken uit bestaande ruimtelijke plannen te knippen; de ruimtelijke plannen kunnen alleen in hun geheel uit de planvoorraad verwijderd worden. De DSO-viewer moet echter de gebruiker van de viewer de juiste regels tonen: de regels uit het STOP/TPOD-deel van het omgevingsplan én de regels uit de ruimtelijke plannen, of alleen de regels uit het STOP/TPOD-deel van het omgevingsplan. Daarvoor dient de pons. De pons zorgt ervoor dat de viewer na een klik in de kaart binnen de ponslocatie alleen het STOP/TPOD-deel van het omgevingsplan als resultaat in de documentenlijst teruggeeft en niet meer de ruimtelijke plannen.
De gemeente moet ervoor zorgen dat de DSO-viewer met behulp van de pons de juiste regels kan tonen. Daarvoor levert de gemeente, als zij een besluit tot wijziging van het omgevingsplan heeft genomen waardoor voor een gebied alle daar aanwezige ruimtelijke plannen vervallen, met het besluit ook de pons aan de LVBB aan. De pons heeft dan de grootte van het gebied waar de ruimtelijke plannen zijn vervallen. Als door het wijzigingsbesluit gehele ruimtelijke plannen vervallen, verwijdert de gemeente die vervallen ruimtelijke plannen ook uit haar Wro-manifest. Van belang is om er rekening mee te houden dat de pons in het ponsgebied effect heeft op alle ruimtelijke plannen. De pons moet daarom alleen worden ingezet wanneer in het betreffende gebied het bestemmingsplan én eventueel aanwezig wijzigingsplan, uitwerkingsplan, inpassingsplan, beheersverordening, exploitatieplan en voorbereidingsbesluit (c.q. delen daarvan) zijn vervallen. Er is één pons bij het omgevingsplan, die in de loop van de tijd steeds groter wordt (en wellicht door een rechterlijke uitspraak ook tijdelijk weer wat kleiner).
De gemeente moet in het besluit-deel van het besluit tot wijziging van het omgevingsplan een artikel opnemen dat vastlegt welke ruimtelijke plannen of delen daarvan door het besluit vervallen en dat verwijzingen naar de pons en het pons-GIO bevat.
Goed om te weten:
- De pons werkt alleen als de gebruiker in de DSO-viewer een zoekgebied kiest dat geheel binnen de ponslocatie valt. Is het zoekgebied groter dan de ponslocatie? Dan ziet de gebruiker ook binnen de ponslocatie zowel het STOP/TPOD-deel van het omgevingsplan als het ruimtelijke plan.
- De pons heeft geen effect op TAM-IMRO-plannen. Die worden dus wel getoond in het ponsgebied.
- De pons zelf is niet zicht- en vindbaar in de viewer. Alleen het effect van de pons is merkbaar doordat in de ponslocatie de ruimtelijke plannen niet meer als resultaat worden teruggegeven.
Ben je op zoek naar meer informatie over de pons? Ga dan naar paragraaf 7.14 van het TPOD omgevingsplan.