Voorkom het per ongeluk wijzigen van de naam van je omgevingsdocument

Onze servicedesk kreeg een aantal keren de melding dat in de DSO-viewer Regels op de kaart opeens de naam van een omgevingsdocument was gewijzigd. Een voorbeeld. De gemeente wilde testen wat de verschillende invulvelden met namen in hun software doen en zag vervolgens dit:

screenshot van een per ongeluk aangepaste titel

De gemeente vroeg of het DSO de naam van het omgevingsplan had veranderd. Dat was niet zo, dat had de gemeente zelf gedaan. Wat was er gebeurd?

Het besluit tot wijziging van een omgevingsdocument dat je aan de LVBB aanlevert bestaat -globaal- uit 2 delen: het besluitdeel en het regelingdeel. In het besluitdeel staat wat het bestuursorgaan besluit (de gemeenteraad besluit het omgevingsplan te wijzigen zoals is aangegeven in Bijlage A). In het regelingdeel staan de wijzigingen die het besluit in de regeling -in dit geval het omgevingsplan- aanbrengt. Beide delen hebben een opschrift en een citeertitel. 

De citeertitel is de titel die je gebruikt om de regeling of het besluit aan te halen. De citeertitel van de regeling wijzig je in principe niet. Ieder (wijzigings)besluit krijgt een eigen unieke citeertitel. In het geval van de helpdeskmelding wilde de gemeente het besluit een duidelijke citeertitel geven, maar had per ongeluk de citeertitel van de regeling gewijzigd. Let in je plansoftware dus goed op welke metadata je invult: die van de regeling of die van het besluit. Heb je zo’n fout gemaakt, dan kan je die herstellen door bij het eerstvolgende wijzigingsbesluit de citeertitel in de regeling-metadata weer goed in te vullen.

Wat zie je in Regels op de kaart van die metadata in de geconsolideerde regeling?

voorbeeld velden omgevingsplan

Bovenaan, rood gemarkeerd, zie je de citeertitel van de regeling. Die neemt Regels op de kaart over uit de regeling-metadata die het bevoegd gezag heeft aangeleverd. De paars gemarkeerde tekst daar direct onder stelt Regels op de kaart zelf samen uit de door het bevoegd gezag aangeleverde gegevens soort regeling, bestuurslaag en naam van het bevoegd gezag. Als de citeertitel ontbreekt -die is nu nog niet verplicht- dan zet Regels op de kaart helemaal bovenaan dezelfde tekst als bij de paarse markering. 

Het opschrift -blauw gemarkeerd- haalt Regels op de kaart uit het Regelingopschrift dat het bevoegd gezag zelf bovenaan de regeling heeft gezet. In het geval van het omgevingsplan heeft het Rijk dit gedaan bij de publicatie van de bruidsschatregels.

Onder het kopje Besluitinformatie staan -bruin gemarkeerd- de datum van publicatie en de datum van inwerkingtreden van de versie van de geconsolideerde regeling die je op dat moment aan het bekijken bent. Juridisch bekeken zijn dat de bekendmakingsdatum respectievelijk de inwerkingtredingsdatum van het definitieve besluit dat tot deze regelingversie heeft geleid. Die heeft het bevoegd gezag in de besluit-metadata aangeleverd. Deze versie van de geconsolideerde regeling kan de geldende regeling zijn, maar ook een toekomstige of, na een tijdreis, een historische versie. Een toekomstige versie is de versie die al wel is gepubliceerd maar waarvan de inwerkingtredingsdatum nog niet is aangebroken. Een historische versie is een versie die eerder de geldende versie is geweest maar nu niet meer.

Groen gemarkeerd is de link naar de geconsolideerde regeling op lokaleregelgeving.nl of wetten.nl. Je komt daar uit bij dezelfde versie als die je in Regels op de kaart aan het bekijken was. Op lokaleregelgeving.nl en wetten.nl kunnen alleen de geldende en historische versies worden bekeken, toekomstige versies vind je daar niet.

In de witte balk onderaan zie je -roze gemarkeerd- dat dit de regelingversie is die op het moment van raadplegen in werking is, oftewel de geldende regeling is. 

Wat zie je in Regels op de kaart van de metadata in de ontwerp-regeling?

voorbeeld met publicatie en inzagedata

De gegevens boven het kopje Besluitinformatie zijn hetzelfde als in de geconsolideerde regeling. Onder het kopje Besluitinformatie staat -paars gemarkeerd- de door het bevoegd gezag in de besluit-metadata aangeleverde datum van publicatie van het ontwerpbesluit dat heeft geleid tot deze ontwerpregelingversie. Rood gemarkeerd zijn het begin en einde van de inzagetermijn. Deze gegevens haalt Regels op de kaart uit de procedure-informatie van de kennisgeving over het ontwerpbesluit.

Groen gemarkeerd is de link naar het ontwerpbesluit op officielebekendmakingen.nl. Je komt daar uit bij het ontwerpbesluit dat heeft geleid tot de ontwerpregeling die je in Regels op de kaart aan het bekijken was.

In de witte balk onderaan zie je door het gele Ontwerp-label dat je een ontwerpregeling bekijkt. Hier wordt nogmaals -blauw gemarkeerd- de einddatum van de inzagetermijn getoond. 

Op officielebekendmakingen.nl zie je het volgende:

voorbeeld gemeenteblad

Rood gemarkeerd is het opschrift van het besluit dat het bevoegd gezag zelf bovenaan het (ontwerp-)besluit heeft gezet. Alle metadata van het besluit vind je door te kikken op het blauw gemarkeerde Informatie en in het volgende scherm op Informatie over publicatie.

Updates per e-mail ontvangen?